Co všechno se mění od Nového roku: Podrobný přehled

Petr Kučera Petr Kučera
1. 1. 2011 6:30
Dražší bydlení, vyšší daně, nová autolékárnička... Co vás ještě čeká?
Foto: Tomáš Adamec

Praha - Škrty v nejrůznějších státních příspěvcích jsou nejvýraznější změnou, kterou přináší začátek roku 2011. Končí také některé dosavadní výhody jak v oblasti daní, tak třeba nájemného.

Připravili jsme pro vás velký přehled významnějších novinek v oblasti osobních financí.

Povodňová daň

Prakticky každý, kdo platí daně, odevzdá od Nového roku státu stokorunu měsíčně navíc. Klesne totiž daňová sleva na poplatníka. Takto vybrané peníze by měly putovat do zvláštní položky v rozpočtu, určené na protipovodňová opatření a odstraňování škod po záplavách.

Naopak hlavně příjemnější změny přináší zcela nový daňový řád. Lidé i firmy dostanou silnější "zbraně" pro případné spory s finančními úřady. A skončí také nedávná novinka, podle níž bylo nutné zaplatit daň o dva až tři dny dříve, než skončil termín pro podání samotného přiznání. Podrobnosti o daňovém řádu najdete zde.

Přelom roku nepřežijí některé daňové výjimky, například pětileté osvobození zisků z obnovitelných zdrojů energie. Novinkou je také 26% srážková daň na elektřinu z fotovoltaických elektráren, ta se však týká jen větších elektráren, ne běžných instalací na rodinném domku.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Daňové změny roku 2011: Povodňová daň i nová pokuta
Daňová složenka končí. Plaťte jinak, nebo s poplatkem
Jak ministr Kalousek přišel na povodňovou stokorunu

Stavební spoření

Státní příspěvek za rok 2010, připisovaný v roce 2011, klesne na polovinu oproti předchozímu stavu. Stane se tak formou jednorázové srážkové daně, kterou budou muset odvádět stavební spořitelny.

Skončí také daňové osvobození úroků. Od ledna 2011 se na ně bude vztahovat 15% daň z příjmu (stejně jako na úroky z ostatních vkladů v bankách).

Bytový dům Zbraslav K Vejvoďáku, Praha 5-Zbraslav Developer: Ing. Miloš Buřil
Bytový dům Zbraslav K Vejvoďáku, Praha 5-Zbraslav Developer: Ing. Miloš Buřil | Foto: Best of Realty
Čtěte podrobněji:
Stavební spoření: Podpora klesne, pak se zase zvýší
Škrty jdou k Ústavnímu soudu. Co řekne k retroaktivitě?

Podpora v nezaměstnanosti

Podporu v nezaměstnanosti nově nedostane ten, kdo při odchodu z předchozí práce získal od zaměstnavatele odstupné. Podpora se mu nezruší úplně, ale na odpovídající počet měsíců odloží.

Kdo sám podá výpověď nebo odejde dohodou, dostane nižší podporu. Ve standardní výši mu zůstane jen tehdy, jestliže šlo o "vážné důvody".

Lidé si už nebudou moci k podpoře v nezaměstnanosti přivydělat polovinu minimální mzdy jako dosud, tedy 4000 korun.

Naopak si polepší uchazeč o práci, který se rozhodne podnikat. Od státu dostane speciální příspěvek, a to jednorázově na dobu až pěti měsíců.

Úřad práce. Ilustrační foto
Úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Klesne skoro všem
Kdo dá výpověď, přijde o podporu? Vládní plán má díry
Nová pomoc nezaměstnaným: Tisíce při startu podnikání

Porodné a rodičovský příspěvek

Skončí porodné v současné plošné podobě. Od roku 2011 na něj bude mít nárok jen rodina, jejíž příjem je menší než 2,4 násobek životního minima. I tyto sociálně slabší rodiny dostanou porodné nově jen na první dítě, nikoliv na další v pořadí.

Rodičovský příspěvek výrazně klesne ve čtyřleté variantě (o pětinu až šestinu oproti dřívějšku), maximální možná částka se sníží o 45 600 korun. Dvou- a tříletá varianta se nemění.

Lhůta pro volbu tříleté varianty rodičovského příspěvku se zkrátí z dosavadního 21. měsíce věku dítěte na 9. měsíc. Změna se dotkne i některých dosavadních příjemců. Velký pozor by si měli dát hlavně rodiče dětí, narozených v březnu a dubnu 2010 (podrobněji zde).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Klesne rodičovská, končí porodné. Mohlo být ještě hůř
Škrty v rodičovské a porodném: 13 nejčastějších otázek
O vyšší rodičovskou můžete přijít dříve, než čekáte

Sociální příplatek a příspěvek na péči

Škrty postihnou také sociální příplatek. Nadále jej dostanou jen rodiny, kde jeden rodič pečuje o dlouhodobě nemocné dítě, dlouhodobě zdravotně postižené dítě nebo těžce zdravotně postižené dítě. Dále má náležet rodinám, kde alespoň jeden z rodičů pečující o dítě je sám nezaopatřeným dítětem.

Příspěvek na péči v prvním stupni (lehká závislost) klesne ze 2000 na 800 korun u všech osob starších 18 let.

Nižší platy

Objem peněz na platy ve státním sektoru klesne o deset procent. Výjimkou zůstanou jen učitelé, kteří naopak dostanou přidáno.

Záleží na jednotlivých institucích, zda dají přednost plošnému snížení platů, propouštění zaměstnanců, jiným úsporám nebo kombinaci těchto opatření.

Rozšíří se pásmové odměňování a možnost stanovit plat smluvně. Plat v konkrétní platové třídě (podle vzdělání) už nemusí být striktně a automaticky vázán na počet odpracovaných let.

Skončí také dosavadní daňové osvobození výsluh a odbytného vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Stát sníží platy. Za odsezená léta už víc peněz nebude
Vláda řekla konečné ano smluvním platům pro úředníky

Méně peněz i pro politiky

Svůj plat bude muset běžně danit také současný prezident republiky, totéž se týká renty bývalého prezidenta. Končí také daňové osvobození paušálních poslaneckých náhrad. I nadále je však půjde čerpat bez ohledu na to, zda je poslanec skutečně potřebuje.

Plošně o pět procent mají klesnout platy ústavních činitelů, tedy zejména poslanců, senátorů a členů vlády, škrty se dotknou i soudců. A o pět procent klesne státní příspěvek politickým stranám a hnutím za mandáty.

Dražší bydlení i energie

Elektřina pro domácnosti zdraží v průměru o 4,6 procenta oproti předchozímu roku.

Za plyn od RWE si lidé připlatí v průměru 2,3 procenta v porovnání s předchozím čtvrtletím, u Pražské plynárenské se cena nezmění. Společnost E.ON dokonce zlevní o 4,7 procenta.

Zdražení vody a centrálního vytápění se výrazněji liší podle jednotlivých měst. Nejvýrazněji z velkých měst - o více než třetinu - si za vodné a stočné připlatí lidé v Plzni.

Plynový hořák
Plynový hořák | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Mapa: Známe účty vašeho bytu za elektřinu v roce 2011
Mapa: Jak se změní cena plynu pro váš byt či dům

Nájemníci v takzvaných regulovaných bytech přijdou od Nového roku o největší z dosavadních privilegií - výrazně nižší nájemné. Pouze v Praze, krajských městech (kromě Ostravy a Ústí nad Labem) a větších městech Středočeského kraje (s alespoň 10 tisíci obyvateli) potrvá cenová regulace až do konce roku 2012.

Další změny v oblasti regulace nájmů mají přijít zhruba po polovině roku. Díky tomu posílí práva pronajímatelů, tedy majitelů bytů či domů.

Stadion "Viktorky" se nachází téměř v centru Prahy, v sousedních domech byla také hrstka diváků.
Stadion "Viktorky" se nachází téměř v centru Prahy, v sousedních domech byla také hrstka diváků. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Tisíce nájemníků přijdou o výhody, zaplatí jako ostatní
Výpověď nájmu bez udání důvodu? Majitelé musí počkat
Jak zdraží nájmy? Třináct častých otázek k deregulaci

Na majitele domů čeká ještě jedna důležitá změna - týká se čištění komínů. Nově si musí nechat jednou ročně potvrdit kontrolu (čistění) kominíkem, jinak jim pojišťovna nemusí proplatit případnou škodu. Podrobnosti stanoví nařízení vlády č. 91/2010 Sb.

Nižší nemocenská

Pro zaměstnance oproti roku 2010 nic zásadního nezmění. Méně než dosud dostanou jen lidé pracující na směny, pokud měli na třetí týden nemoci plánováno málo pracovních hodin. Třetí týden bude totiž nově proplácet firma místo státu a na rozdíl od něj platí jen za dny, které měly být pro zaměstnance původně pracovními.

Oproti roku 2009 bude méně výhodná i neschopnost delší než jeden měsíc (zůstanou v platnosti škrty, přijaté původně jen pro rok 2010). Od druhého měsíce tak lidé dostanou jen 60 % vyměřovacího základu, nikoliv 66 % (a nikoliv 72 % od třetího).

První tři dny nemoci zůstanou nadále bez jakékoliv kompenzace (pomineme-li benefity, kdy se firma k proplácení rozhodne dobrovolně). Nemění se ani výše náhrady mzdy za 4. až 14. den nemoci.

Výraznější změny čekají OSVČ a zaměstnavatele, podrobněji o nich píšeme v článku zaměřeném právě na podnikatelské novinky.

Řidičské průkazy, lékárničky a vesta

Od Nového roku přestanou platit řidičské průkazy vydané mezi 1. lednem 1994 a 31. prosincem 2000.

Nejpozději od 1. ledna by si měli řidiči doplnit autolékárničku podle nové vyhlášky. Ta je sice účinná už od poloviny 2009, poskytla ale lidem více než patnáctiměsíční odklad.

Pro všechna auta bude nově povinná také reflexní vesta. Dosud ji musí vozit jen profesionální řidiči (a také zaměstnanci na služební cestě).

Cena dálničních známek v Česku se nezmění. Skončí však některé dosavadní výjimky, umožňující jezdit bez známky v okolí Brna, Mladé Boleslavi a Berouna. K výraznému zdražení dálničních známek ale dojde na Slovensku.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Dálniční známky: Česko zruší výjimky, Slováci zdraží
Řidiči, připravte si lékárničku a vestu. Hrozí kontroly
Statisíce lidí si musí vyměnit řidičák. Tady jsou podrobnosti

Spotřebitelské úvěry

Lidé, kteří si vezmou spotřebitelský úvěr, budou moci do 14 dnů odstoupit od smlouvy bez udání důvodu, aniž by jim hrozila sankce. To je jedna z novinek, kterou přináší nový zákon o spotřebitelském úvěru.

Novinka má hlavně zvýšit informovanost spotřebitelů. Poskytovatelé půjček budou muset nově poskytovat úplné informace o všech poplatcích. Přesně je také definován vzorec, podle kterého se počítá roční procentní sazba nákladů (RPSN). Všechny důležité údaje musí být napsány stejně výrazně.

Zákon ale přímo nezavádí ani maximální úrokovou sazbu (RPSN), ani neomezuje rozhodčí doložky. Spory ohledně nepřiměřených úroků tak nadále budou rozhodovat soudy, jejichž názory na (předchozí) rozhodčí řízení ale zatím nejsou příliš jednotné.

Foto: Jaroslav Jiřička
Čtěte podrobněji:
Chcete půjčku? Dostanete více práv, stát vás ochrání
Finta splátkových firem je jen cár papíru, rozhodl soud
Musíte vědět, kolik platíte. Soud kárá splátkové firmy

Vklady v bankách

Další lednovou novinkou je zvýšení limitu pro pojištění bankovních vkladů z dosavadních 50 tisíc na 100 tisíc eur, tedy podle současného kurzu na téměř 2,5 milionu korun. Navýšení vyplývá ze směrnice Evropské unie.

Od ledna 2011 se zároveň zkrátí lhůty pro výplatu náhrad za pojištěné vklady. V současnosti je musí Fond pojištění vkladů začít vyplácet do tří měsíců ode dne, kdy Česká národní banka oznámila platební neschopnost některé bankovní instituce. Nově mají výplaty měly začít nejpozději od 20. pracovního dne.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte podrobněji:
Pojištění vkladů v bance vzroste. Přesto nemusí stačit
Zkrachovala už druhá kampelička. Máme se bát o peníze?

SIPO, balíky a větší dopisy

Dva dny před Novým rokem oznámila rozsáhlé zdražení služeb Česká pošta. Od ledna zvedne cenu SIPO, cenných balíků, psaní nestandardních rozměrů či pronájmu zamykatelných přihrádek (podrobněji zde).

Ceny základních státem regulovaných služeb se nemění.Mluvčí České pošty Marta Selicharová připomíná, že poslední větší cenovou úpravu uskutečnil podnik před třemi lety. "Od té doby jsme drželi konstantní úroveň cen, přestože vstupy jako energie, nájemné či pohonné hmoty průběžně rostly," říká mluvčí.

Letos nicméně pošta zdražila dodejky (doručenky) nebo elektronický podpis. Zvýšila i ceny menších dopisů do ciziny, objemnější psaní zlevnila.

Foto: Jiří Kropáček
Čtěte podrobněji:
Pošta zdražuje inkaso, balíky i některé dopisy

Dražší pozemky

V novém roce mimo jiné výrazně zdraží stavební pozemky. Po mnoha letech se totiž zvýší poplatky za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu - u nejvíce hodnotné půdy čtrnáctkrát oproti současnému stavu, u nejméně hodnotné dvakrát.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte i další přehledy:
Daňové změny roku 2011: Povodňová daň i nová pokuta
Změny pro podnikatele: Vyšší odvody a tvrdší kontroly

 

Právě se děje

Další zprávy