Úspěšný rok. Německá lokomotiva vytáhla Česko z krize

Petr Holub
25. 12. 2010 22:15
Spoléhat na cizí pomoc znamená, že Češi nikdy nebudou lepší než ten, kdo jim pomáhá
Ilustrační snímek s kancléřkou Angelou Merkelovou pochází ze 7. prosince 2010 z Norimberku, kde se odehrála slavnost na počest 175 let fungování drah v Německu.
Ilustrační snímek s kancléřkou Angelou Merkelovou pochází ze 7. prosince 2010 z Norimberku, kde se odehrála slavnost na počest 175 let fungování drah v Německu. | Foto: Reuters

Praha - Byl to úspěšný rok.

Německá lokomotiva vytáhla z krize celou střední Evropu včetně Česka. Spoléhat na cizí pomoc však znamená, že Češi nikdy nebudou lepší než ten, kdo jim pomáhá.

Kdyby bylo Česko sedmnáctou spolkovou zemí, příliš by se nelišilo od šesti spolkových zemí na území bývalého východního Německa.

Ekonomický propad z minulého roku se podařilo letos nahradit exportem, který táhnou silné západoněmecké koncerny. Pokud lidé začnou v příštím roce utrácet, bude střední Evropa z nejhoršího venku.

„Němci teď mají dobré šance na delší vzestup," předpovídá Thomas Fricke z Financial Times Deutschland. Pro Čechy tedy platí to samé.

Právě ve srovnání se zeměmi bývalé NDR je ovšem vidět, že Češi nepatří v boji s krizí k premiantům. S krizí se lépe vypořádaly čtyři ze šesti nových spolkových zemí. Zhruba na stejné úrovni jako Česko je Sasko-Anhaltsko, které se dosud potýká s úpadkem těžkého průmyslu. Horší je odlehlá zemědělská země Meklenbursko-Přední Pomořany.

Nůžky sociálních dávek

Při manévru, kterým Česko a východní Německo překonaly krizi, se opět ukázalo, jak se nůžky mezi oběma zeměmi dál rozevírají.

Východní Němci totiž mohou spoléhat na pomoc z Mnichova, Stuttgartu, Frankfurtu a dalších ekonomických center Západu ještě v jiných ohledech než Češi. 

Loni dosahoval průměrný český plat po přepočtu na euro necelých 40 procent průměrného platu v Durynsku, kde se z celého Německa platí nejnižší mzdy. Letos ve třetím čtvrtletí byl poměr ještě o dvě procenta horší.

Zatímco ve všech nových zemích bývalé NDR přibývá pracovních míst, v Česku se oživení na pracovním trhu odkládá.

Východním Němcům pomohlo přerozdělování v rámci spolkového rozpočtu. Také nové země měly nárok na prakticky nevyčerpatelné sociální dotace, ze kterých se platila tzv. „kurzarbeit". Program udržení pracovních míst se vyplatil tím, že snížil nezaměstnanost a přitom zabránil snižování platů.

Krok pozadu

Česká ekonomika roste, objem platů na rozdíl od Německa nadále klesá.

Východní Němci ovšem stejně jako Češi ještě neučinili třetí krok z krize. I když jejich příjmy rostou, nechtějí utrácet a maloobchodní obrat i nová bytová výstavba klesají dokonce ještě rychleji než v Česku.

Údaje z maloobchodu ale zkresluje srovnání s loňským rokem. Od března do července 2009 totiž právě východní Němci nejvíc nakupovali auta, jejichž ceny spolková vláda srazila „šrotovným".

Němečtí experti proto očekávají, že se v příštích měsících domácí spotřeba zvýší včetně maloobchodního obratu. Prý neexistuje jiná cesta, pokud Německo nechce během pár let opět zažít krizi.

2011: rok obratu

„Z ekonomického pohledu je na pováženou vykazovat tak vysoké exportní přebytky jako Němci. Němci se do krize nepropadli vinou rozpočtového deficitu ani prasknutím bubliny na realitním trhu jako Američané, Britové, Španělé nebo Irové. Příčinou bylo jednostranné spoléhání na turboexport a málo dynamický vnitřní trh," připomněl již citovaný Thomas Fricke.

Český hospodářský výkon je na exportu závislý ještě víc než německá prosperita, proto se také Češi chtějí v příštím roce řídit jeho slovy.

Prognóza ministerstva financí předpovídá, že po dvou letech poklesu celkového objemu mezd vyplácených v Česku se v příštím roce trend obrátí a mzdy reálně stoupnou o 1,2 procenta. Zdejší domácnosti začnou vyšší výdělky okamžitě utrácet.

K očekávanému dvouprocentnímu růstu přispěje export pouze třetinou, zbytek zajistí domácí spotřeba doplněná podnikovými investicemi.

 

Právě se děje

Další zprávy