Kauza Central Group: Důkazy o daních jsou v ohrožení

Sabina Slonková
23. 12. 2010 11:10
O nálezy Ústavního soudu se zajímal i premiér a šéf armády
Central Group patří mezi největší tuzemské developery
Central Group patří mezi největší tuzemské developery | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Listopadový policejní zásah proti jednomu z největších tuzemských developerů, společnosti Central Group, jejíž šéf je stíhaný za firemní daňové úniky, může nakonec vyznít naprázdno.

Na případ se totiž podle zjištění Aktuálně.cz vztahují nedávné nálezy Ústavního soudu, které způsobily jeden z největších otřesů v justici za poslední roky: zpětně zpochybnily důkazy ve stovkách kauz.

Jde o ty kauzy, v nichž policie zabavila důkazy při prohlídkách kanceláří či firemních sídel jen z příkazu státního zástupce. Podle Ústavního soudu musí tento krok policii prohlídky povolovat výlučně soud.

Jistou naději žalobcům nyní dává nejnovější prosincové stanovisko pléna Ústavního soudu, které předchozí verdikty senátů "přebilo". Podle pléna Ústavního soudu totiž nelze smazat důkazy ze spisů zpětně.

Stížnosti advokátů v řadě kauz už jsou ale na stole. Na první přelomový verdikt, který ukáže, zda se budou soudy řídit názorem pléna nebo budou důkazy dál odmítat, se tak teprve čeká. Padne nejspíše už v lednu.

Je to tak, bohužel

Část důkazů v kauze Central Group kriminalisté objevili právě při prohlídce nařízené jen žalobcem. A advokáti už v tomto smyslu připravili další stížnost, v níž se domáhají, aby důkazy byly ze spisu vyňaty.

Oč v příběhu jde?
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Oč v příběhu jde?

  • Ústavní soud letos v červnu rozhodl, že prohlídky nebytových prostor jsou natolik silným zásahem do osobnostních práv, že je musí stejně jako domovní prohlídky povolovat soudce a nikoli žalobce, jak to do té doby umožňoval zákon.
  • Důkazy obstarané při prohlídce nařízené žalobcem označil za protiústavní, což v praxi znamená, že jsou u soudu nepoužitelné. Jenže právě takto se opatřovaly důkazy u většiny ekonomických kriminálních kauz.
  • Od června tedy všechny prohlídky například kanceláří či firemních sídel nařizuje soud.
  • V září však přišel další nález Ústavního soudu, v němž soudci rozhodli, že námitky proti důkazům obstaraným při prohlídkách s povolením žalobce lze uplatnit i zpětně.

„Bohužel, je to tak. Pokud tyto důkazy nebudeme moci použít, je to samozřejmě vážný problém," potvrdil státní úředník obeznámený s případem.

Trval na anonymitě, oficiálně totiž policie i žalobci v tomto konkrétním případě dopady nálezů Ústavního soudu zlehčují. Tvrdí, že už soud jednou oprávněnost prohlídky v kauze Central Group zkoumal, a nenašel závady. Potíž je ale v tom, že toto zkoumání přišlo dřív, než Ústavní soud vydal své sporné verdikty.

Advokáti obviněného šéfa Central Group Aleše Novotného proto připravili stížnost další. "Obhajoba napadla důkaz, který byl nejspíše zajištěn v rozporu s vámi citovanými nálezy Ústavního soudu. V řízení jej proto - v souladu s těmi nálezy, nelze použít. O stížnosti dosud nebylo rozhodnuto," potvrdila Kateřina Vodičková z týmu advokátů, kteří hájí Novotného a Central Group.

Veřejně zatím žalobci zachovávají klid. „Každopádně vyhodnocení důkazů a připuštění bude na obecném soudu, který případ v případě obžaloby dostane na starost," říká mluvčí vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

Krejčíř a ti druzí

Případ Central Group je jeden z mnoha, u nichž již deník Aktuálně.cz upozornil, že jim Ústavní soud smázl podstatnou část důkazů. Podle odhadů kriminalistů a žalobců se to týká stovky kauz.

Jen pro představu: u pražského Vrchního státního zastupitelství, které se specializuje na nejzávažnější hospodářské delikty v zemi, nálezy dopadají na 80 procent všech případů. V nich jde celkem o sedm a půl miliardy korun, o které přišel stát.

Kromě případů uprchlíka Radovana Krejčíře, či bývalého Rathova spolupracovníka Filipa Bušiny, verdikty Ústavního soudu výrazně ovlivňují i vyšetřování jedné z nejrozsáhlejších armádních korupčních kauz. V ní je obviněno přes padesát lidí, včetně někdejšího sekčního šéfa ministerstva obrany.

Politici se diví

O nálezy Ústavního soudu se v minulých týdnech zajímali jak premiér Petr Nečas, tak ministr obrany Alexandr Vondra. Podle nich je alarmující, pokud policie a žalobci nebudou moci použít klíčové důkazy. Tím spíše, že kabinet má boj s korupcí jako své klíčové téma.

Politici se proto podle zjištění Aktuálně.cz sešli se státními zástupci a debatovali, jak se dá celá situace vyřešit. Členové kabinetu, ani žalobci přitom nemají v ruce žádné nástroje, jak nálezy Ústavního soudu zvrátit.

"Doporučil bych státním zástupcům: žalujte ty věci, nevytahujte ze spisů důkazy dřív než to projedná soud. A bude záležet na obecních soudech, jestli k nálezům Ústavního soudu přihlédnou či nikoli. Ministerstvo s tím nemůže dělat nic jiného, než doufat, že to státní zástupci budou normálně žalovat," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy