Romové z Balkánu opět pocestují. Nejen do Francie

Martin Novák Martin Novák
2. 1. 2011 8:18
I málo peněz, získaných na západě, pro ně pak doma znamená hodně
Foto: Reuters

Praha - Romové se stali v roce 2010 celoevropským tématem jako ještě nikdy předtím.

Poprvé se kvůli nim hádali vlivní evropští politici (vzrušená debata mezi Nicolasem Sarkozym a José Barrosem na bruselském summitu) a poprvé se v mnoha zemích najednou řešilo, jaké je vlastně uvnitř půlmiliardové Evropské unie postavení této menšiny, která tam čítá něco přes deset milionů lidí.

Francie během roku vyhostila do Rumunska a Bulharska téměř deset tisíc Romů z poukazem na to, že jejich provizorní karavanová tábořiště narušují bezpečnost a pořádek a jsou, podle slov prezidenta Sarkozyho, podhoubím pro obchodování s lidmi.

Paříž čelila kritice z mnoha stran, přidala se i francouzská opozice. Bude se to příští rok, až opadnou mrazy, opakovat?

Zřejmě ano. Romové z Balkánu slibují, že se vrátí. V Rumunsku, Bulharsku či bývalé Jugoslávii prý nemají na co čekat.

Jedním z nich je Vasile Ursaru z Rumunska, jehož příběh popsala agentura Reuters. Devětačtyřicetiletý muž byl i se svojí rodinou poprvé vyhoštěn z Francie  už v roce 2007.

Pak se tam vrátil, ale loni raději sám odjel do Rumunska, aby předešel další deportaci. Denně si ve Francii vydělával až dvacet eur sběrem starého železa a odpadu, jeho družka s dětmi denně získaly zhruba stejnou částku žebráním.

V malém romském táboře u Paříže žili deset měsíců.

"Bylo to tam skvělé. Peníze, které jsme ve Francii získali, jsme tady v Rumunsku použili na opravu našeho domu, který by jinak spadl," tvrdí Ursaruova partnerka a matka jejich pěti dětí Elena Banicaová.

Příští rok se chystají znovu na západ, tentokrát do Španělska. Podobně jako tento pár hovoří i další Romové z Balkánu. Na západě si vydělají na opravu domu, nový dům nebo na věci, které by si nemohli nikdy dovolit, kdyby zůstali doma.

Do Evropské unie se chystají také Romové ze Srbska či Makedonie. Dvou zemí, kterým loni EU zrušila vízovou povinnost.

Podle internetového serveru BalkanInsight.com makedonští Romové opouštějí své osady, kde nemají práci a žádnou šanci na výdělek. Směřují nebo se plánují vydat do Německa, Rakouska, Belgie či Francie.

Lístek na autobus do těchto zemí stojí z Makedonie přibližně 120 eur. Mnozí prodávají, co se dá, aby měli na tuto vysněnou cestu.

Skopje už navštívil belgický ministr pro imigraci Melchior Wathelet, aby místní úřady přiměl k zastavení exodu.

Romská osada v Srbsku.
Romská osada v Srbsku. | Foto: Reuters

Bulharsko a Rumunsku jsou v Evropské unii od roku 2007 a příští rok se chtějí obě země stát členy schengenského prostoru pro volný pohyb osob. Jisté to však právě hlavně kvůli migraci Romů nemají.

Bulharská vláda oznámila ke konci roku, že je připravena zabránit masovému odchodu bulharských Romů do bohatších zemí Evropské unie.

"Vydali jsme pokyny regionům, aby předešly organizované migraci Romů do jiných států," prohlásil ministr vnitra Cvetan Cvetanov s tím, že jedním z bodů plánu je také snaha o lepší a účinnější integraci Romů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy