Vinaři znejistili zákazníky. Odkud je vlastně to víno?

Tomáš Fránek
26. 12. 2010 23:14
Vinaři bojují se státem o prokazování původu hroznů; jde o miliony
Foto: Naďa Straková

Brno - Pro moravské vinaře je to letos velmi rozporuplné období. Na straně jedné vozí medaile a úspěchy z mezinárodních soutěží a prodávají rekordní počet láhví Svatomartinského vína, na straně druhé ale spor části velkých firem se státem znejistil zákazníky.

Na trh se totiž dostaly miliony lahví vyrobených z hroznů, u kterých nejde dohledat, kde byly vypěstovány a zda opravdu pochází z moravských vinic. Místo kvalitních vín, jak byla označena, si lidé mohli v některých případech nakupovat jenom levné patoky.

Ve sporu o kvalitu moravských vín na pultech obchodů přitom nejde o nijak zanedbatelné množství vína či nevýznamné firmy.

Není to v našich silách

Letošní odhalení ve společnostech Vinium, České vinařské závody a Templářské sklepy Čejkovice společně s loňským případem dvou moravských vinařství z Mutěnic a Zaječí znamená, že se na trh dostaly miliony láhví, u kterých není jasné, z jakých hroznů je víno vlastně vyrobeno.

Kde se vlastně stala chyba a kdo celou situaci zavinil, je ve složitém sporu velmi obtížně zjistit. Státní zemědělská a potravinářská inspekce je přesvědčena, že vinařské firmy mají dostatek možností, jak si ověřit, odkud vlastně hrozny jsou.

Vinařské firmy ale tvrdí, že jsou obětí organizovaného podvodu a udělaly vše proto, aby si ověřily původ hroznů. Víc prý není v jejich silách. Podle generálního ředitele společnosti Vinium Karla Lyčky není v možnostech firmy ověřovat u pěstitelů, zda uvádí nepravdivé údaje, či nikoliv. "Navíc všechna tato vína podléhají zatřídění a inspekce k nim vydala rozhodnutí, že splňují požadavky pro jakostní víno odrůdové s moravským původem," uvedl.

Podobně mluví i zástupci Templářských sklepů.

Tvrzení vinařských firem nahrává to, že je velmi obtížně zjistit, kdo vlastně stál na začátku celého řetězce - tedy kdo, odkud a proč hrozny na trh v Česku dodal. Firmy sice mají jména, na adresách, kde mají sídlit, ale nejsou, poštu nepřebírají.

Není jisté, zda tvrdý postup státu proti firmám obstojí u soudu. Prvních z firem, která na trh dodala přes dva miliony litrů s nejasným původem, Vinařství Zaječí, se u soudu už ubránila pokutě ve výši čtyři a půl milionu korun, kterou jí udělila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. A s odvoláním uspěla i další firma Vinařství Mutěnice, která měla platit pokutu ve výši 3 milionů korun.

Vinaři se obávají, že spor o hrozny může vést k tomu, že zákazníci začnou nakupovat zahraniční vína, těm domácím přestanou věřit. Začali proto lidi přesvědčovat o tom, že pracují poctivě.

"Předně je třeba zdůraznit, že moravští a čeští vinaři dělají svou práci zodpovědně a poctivě. Jednotlivým úmyslným či nedbalostním pochybením však nelze nikdy zcela zabránit," uvedli v prohlášení zástupci Vinařského fondu i sdružení vinařských firem.

Jsme poctiví a máme kvalitu

"Bez ohledu na konečný výsledek sporu tvrdíme, že moravští a čeští vinaři jsou poctiví a produkují vysoce kvalitní vína, která obstojí i ve srovnání s evropskou špičkou. Úspěchy na mezinárodních soutěžích nejen z posledních dob a jejich celosvětová prestiž jsou toho nezpochybnitelných dokladem," je napsáno v prohlášení.

To, že moravské víno je kvalitní, už přitom dokazují úspěchy na mezinárodních soutěžcích. Slámové víno Sauvignon 2009 z vinařství Štěpána Maňáka ze Žádovic se stalo mezinárodním šampionem letošní poslední velké mezinárodní soutěže v Izraeli.

"Jedná se o zcela výjimečný úspěch," konstatoval generální ředitel a zakladatel soutěže profesor Raúl Castellani z Argentiny. "Vínu z České republiky se po dvou letech podařilo zopakovat triumf Pálavy z Vinselektu Michlovský. Něco takového se na světových soutěžích stává jen zřídka," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy