Být mladý není žádný med, v Česku chybí práce

Tomáš Fránek
1. 1. 2011 15:22
Volných míst pro mladé lidi stále ubývá, práci nemají především vyučení
Foto: Jan Langer

Brno - Mladí lidé při hledání práce letos zažívali jeden z nejhorších roků v historii.

Bez práce je totiž v Česku už přes 35 tisíc mladých lidí a počet volných míst, které mohou obsadit, velmi rychle klesá.

A mladí lidé jsou na tom kvůli malé nabídce zkrácených úvazků mnohem hůře než jejich vrstevníci v Rakousku nebo Německu.

Jedinou dobrou zprávou je přitom to, že počet mladých nezaměstnaných s největší pravděpodobností už nedosáhne rekordních 47 tisíc z roku 2005.

Kde jsou volné místa?

Nezaměstnaných mladých rychle a pravidelně přibývá od podzimu 2008, přitom stále klesá počet volných míst pro absolventy. To je vidět i z posledních dostupných statistik úřadů práce.

Zatímco loni v době nejhorší krize bylo v nabídce úřadů práce na šest tisíc míst pro absolventy škol, letos v září už to bylo pouze 5456. A na konci listopadu to už bylo jenom 4300 míst. Na jedno volné místo připadá osm mladých lidí.

Potvrzuje to i průzkum deníku Aktuálně.cz v nabídce úřadů práce ve velkých městech v Česku. Práce pro absolventy škol je málo, firmy preferují lidi z praxí.

Ani po odeznění krize a při lepším stavu ekonomiky se tak nijak nemění podíl mladých lidí na celkové nezaměstnanosti. V listopadu 2009 byl podíl mladých lidí na nezaměstnanosti 7,1 procent, na konci listopadu 2010 byl podíl stejný.

"Práci zatím nemám, marně se snažím. Kam přijdu, tam chtějí lidi aspoň s minimální praxí," říká Hana Horáková, absolventka ekonomické školy.

"Firmy prostě preferují zkušenosti a praxi, to mladí lidé  nemají. A ve špatných ekonomických časech je sázka na zkušenost sázka na jistotu," uvedl Karel Vavro ze společnosti Kredit.

Počet volných míst klesá velmi rychle i přesto, že se před koncem roku situace změnila mírně k lepšímu. Tam kde se daří pro mladé lidi najít práci, nezaměstnanost klesá.

Příští rok asi lépe nebude

To je případ Liberecka. Na konci listopadu se tu podařilo najít práci asi dvěma stovkám mladých lidí. Nezaměstnanost v kraji tak klesla o desetinu procentního bodu na 9,7 procenta. Celkově se v celé zemi podařilo najít práci pro asi dva tisíce mladých lidí.

Experti nevěří, že se situace výrazně zlepší v příštím roce. V Česku se totiž čeká růst nezaměstnanosti a na pracovním trhu se tak zostří boj i o to málo míst, které se lidem nabízí.

"Čekáme i v roce 2011 míru registrované nezaměstnanosti přes 9 procent," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank. „Mladí lidé budou stále skupina, o kterou se zaměstnavatelé ani v příštím roce s výjimkou několika málo oborů prát nebudou," dodal Vavro.

Česko není ale jediný stát, kde se mladí lidé stávají „zbytečnými". S fenoménem nové ztracené generace se potýká celé Evropa a i Spojené státy.

Například na Slovensku, kde nezaměstnanost patří mezi nejvyšší v Evropě, přibývá nejvíc nezaměstnaných právě ve věku do 24 let. Podobně je třeba ve Španelsku, kde je bez práce 44 procent mladých lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy