Český fotbal zchudl, prohrál stamiliony korun

Tomáš Fránek
23. 12. 2010 23:15
Neúčast reprezentace na mistrovství světa a klubů v Lize mistrů je velká ekonomická ztráta
Foto: Reuters

Brno - Český fotbal nezáří sportovně a ani ekonomicky.

Neúčast reprezentace na letošním mistrovství světa v Jihoafrické republice a to, že se žádný klub nedostal do Ligy mistrů, fotbalovou kasu v Česku připravily o stamiliony korun. A kritické ekonomické problémy potkaly i některé týmy. Především Slavia s nejasnou majetkovou strukturou se dostala až na hranici krachu.

Fotbal už nemůže spoléhat ani na pravidelný příliv peněz ze Sazky. Příjmy od sázkové firmy totiž klesly mezi roky 2006 a 2009 z 53 milionů korun ročně na 2,9 milionu.

Je to jenom náplast

Jedinou malou náplastí na zastavený tok peněz do českého fotbalu byl postup Sparty Praha do další fáze Evropské ligy. Klub tak vydělá letos v pohárech asi 90 milionů korun (to včetně peněz za předkolo Ligy mistrů). Ve srovnání s částkami, které jsou ale za účast v Lize mistrů, je to jenom velmi skromná náhražka.

"Postup do skupiny Ligy mistrů přinese do našeho rozpočtu nejméně osm milionů eur (přes 200 milionů korun)," uvedl Jozef Antočík, majitel slovenského klubu ze Žiliny, který právě pražskou Spartu vyřadil. K výdělku za účast v Lize mistrů je ale ještě potřeba započítat dalších asi padesát milionů korun za předkolo, v němž Žilina vyřadila právě pražský celek.

Kromě Sparty navíc žádný jiný tým v evropských soutěžích neuspěl a český klubový fotbal může jenom tiše závidět Rumunům nebo Ukrajincům.

Z kasy FIFA nebo UEFA, fotbalových federací, přitom mohly plynout peníze, které budou v českém fotbale chybět nejenom Spartě.

Ta totiž za ně mohla nakupovat lepší hráče z jiných českých a moravských klubů a nechat tak vydělat na svém úspěchu i jiné.  Tak se kluby raději než do Sparty nebo Slávie své hráče snaží prodat hned do zahraničí, bez těchto peněz se totiž neobejdou.

Z Ostravy přestoupil mladý Matěj Vydra do Udine, Olomouc se ohledně Tomáše Kalase domluvila s Chelsea.

Ještě více je vidět to, co znamená sportovní neúspěch pro český fotbal v situaci, že se reprezentace nedostane na velkou světovou nebo evropskou soutěž. A znovu to jednoznačně vyplývá v porovnání se Slovenskem, které na mistrovství světa v Jižní Africe hrálo.

Slováci získali 208 milionů korun. Po odečtení odměn hráčům a realizačními týmu zůstalo svazu přes sto milionů, tedy půlka rozpočtu, který má na letošní rok naplánovaný český svaz.

Rozházené stamiliony

A českému fotbalu nezůstala ani žádná milionová peřina z peněz, které vydělal díky úspěchům slavné generace v čele s Pavlem Nedvědem a trenérem Karlem Brücknerem. A šlo o stamiliony korun.

Za semifinále na EURO 2004 inkasoval český fotbal 357 milionů korun, za MS 2006 pak 143 milionů a za EURO 2008 ještě 213 milionů. Příjmy z velkých akcí tak byly v letech 2006 - 2009 celkem 51 procent rozpočtu Českomoravského fotbalového svazu

Peníze ale stačilo bývalé vedení fotbalového svazu utratit. Deník Aktuálně.cu už popsal, jak se s penězi na fotbalovém svazu v minulosti hospodařilo. Bývalý předseda disciplinární komise Alexandr Károlyi si před lety přišel na roční odměnu 800 tisíc korun. Za rok 2007 svaz odměnil své "věrné" čtyřmi miliony a někdejší šéf svazu Vlastimil Košťál dokázal v tomtéž roce utratit za pohoštění a pracovní obědy 452 tisíc.

Peníze se podařilo prohospodařit také Slavii Praha, která se letos ocitla až na prahu krachu. Slavia před třemi roky při své první účasti v Lize mistrů vydělala celkem 235 milionů korun., za další stovky milionů prodala hráče.

Peníze ale utratila za nákupy drahých hráčů, kteří se nakonec neuplatnili, celkově se žila nad poměry.

"Po Lize mistrů zavládla obrovská euforie. Po letech, kdy slávisté byli "věčně druzí", si najednou mnozí začali říkat: takový hráčský kádr nám nestačí, potřebujeme třikrát větší. Klub najal spoustu specialistů, vytvořil skautský odbor, velké marketingové oddělení," uvedl v rozhovoru v HN nynější ředitel pražské Slavie Miroslav Platil.

 

Právě se děje

Další zprávy