ČSSD stahuje slib, že dá na povodeň podezřelé milióny

Martina Machová Martina Machová
30. 12. 2010 10:00
Od veřejného slibu dávají ruce pryč Bohuslav Sobotka i Jiří Paroubek
Doklad ke koupi daru pro údajného agenta za dobré služby, uložený ve svazku StB
Doklad ke koupi daru pro údajného agenta za dobré služby, uložený ve svazku StB | Foto: Martina Machová

Praha - Kdyby sociální demokraté dodržovali sliby dané voličům, mohlo být 13 miliónů od Tomáše Melicha nejvyšším sponzorským darem, který by kdy politická strana v Česku vrátila.

A také by to byla obrovská pomoc pro lidi, kteří se po katastrofální povodni jarní povodni ocitli na Moravě v nouzi.

Jenomže úřadující šéf sociální demokracie a kandidát na předsedu Bohuslav Sobotka se po několika měsících odkladů nechce znát k tomu, co slíbil jeho nedávný nadřízený Jiří Paroubek. Že peníze získané od česko-rakouského obchodníka Tomáše Melicha poukáže strana na pomoc zaplaveným, protože na Melichovi leží těžký stín z totalitní éry.

Aktuálně.cz totiž v archivu objevilo záznamy Státní bezpečnosti, která Melicha, sponzora sociálních demokratů, líčí jako svého agenta, který jí pomáhal dělat špinavé obchody se zbraněmi.

Sobotka hraje mrtvého brouka... 

Když se toto podezření objevilo, bylo před květnovými volbami a tehdejší předseda Jiří Paroubek se veřejně zavázal, 13 milionů od Melicha věnuje obětem povodně na Moravě.

Po Paroubkově reziganci sociální demokraté nadále slib potvrzovali, jen jeho splnění pod různými záminkami odkládali. A dnes?

"V této věci se obraťte na pana Tvrdíka a Jiřího Paroubka. Současné vedení s panem Melichem není v žádném kontaktu," říká Bohuslav Sobotka, tehdejší první Paroubkův zástupce.

"Pokud oni dali nějaké přísliby v této souvislosti, tak je to jejich záležitost. Když jsem přišel do Lidového domu, tak jsem tam žádné peníze nenašel," dodává na dašlí dotaz Aktuálně.cz, co se tedy s penězi stalo.

... a Paroubek jakbysmet

Avšak řešením vlastního slibu se nechce zabývat ani sám jeho autor.

"Nevím, proč by to šlo za mnou, protože u toho bylo celé vedení. Víc se k tomu vyjadřovat nechci, já už nejsem předseda," odbývá otázky na Melichovy miliony Jiří Paroubek.

Přesná polovina třináctimilionového daru přitom měla jít podle předchozích vyjádření Lidového domu právě na jeho kampaň. Za zbylých 6,5 milionů pořádala v Praze ČSSD sjezd evropských socialistů.

Hašek dal aspoň naději

K nutnosti dodržení slibu se tak hlásí pouze Sobotkův protikandidát na post předsedy strany jihomoravský hejtman Michal Hašek.

"K případu nemám aktuální podrobnosti. Nevím ani, jestli byly darovací smlouvy s panem Melichem podepsány a Lidový dům tyto peníze skutečně obdržel," tvrdí.

"Pokud ČSSD peníze obdržela, měla by je postiženým obcím předat. Pokud na účet Lidového domu žádné peníze nepřišly, tak by se měla obcím a městům, kterým je slíbila, omluvit a vyřešit to jinak.

První část daru se přitom již objevila ve výroční zprávě sociální demokracie, která je uložena ve veřejně přístupném archivu knihovny poslanecké sněmovny. Politické strany v ní každoročně zveřejňují své hospodaření. Že účetnictvím Lidového domu peníze prošly, je tak nezpochybnitelné, a může to kdokoli zkontrolovat. 

Druhá část daru by se měla objevit až ve výroční zprávě ČSSD za letošní rok, kterou musí strana odevzdat až koncem března následujícího roku. Jiří Paroubek přijetí daru totiž oznámil až letos v únoru.

S ohledem na finanční situaci ČSSD by Hašek si dokázal představit rozložení předání daru do dvou let.

Podle několika oslovených funkcionářů peníze od Melicha Lidový dům vyplatit ani nemůže.

Byly utraceny a ČSSD musí  řešit svůj další dluh - předvolební kontokorent na 180 milionů u družstevní záložny Fio. Z něj se již podařilo splatit 115 milionů korun, zbytek bude muset ČSSD uhradit v následujících dvou letech.

A že se s penězi na povodně v následujícím roce nepočítá, dokládá i pohled do rozpočtu socialistů na příští rok. ČSSD v něm šetří, přebytky mají tít automaticky na umoření dluhu.

 

Právě se děje

Další zprávy