Voličův kompas 2010. Nahoře peněženka, dole korupce

Petr Holub
31. 12. 2010 12:50
Volby letos vyhrála volby pravice i levice, lidé se na jaře a na podzim rozhodovali podle rozdílných kritérií
Snímek z opdzimních voleb. Tady se volí levou rukou.
Snímek z opdzimních voleb. Tady se volí levou rukou. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V jednom roce vyhrála volby pravice i levice. Lidé se totiž na jaře a na podzim rozhodovali podle rozdílných kritérií, i když v obou případech šlo o peníze.

Na jaře se potvrdilo, že pravici volí ten, komu se daří lépe. Podzimní volby pak toto pravidlo doplnily: pokud tento volič podezírá pravici z korupce, odvrátí se od ní.

Ve srovnání s výsledkem ODS před čtyřmi lety se letošní pravicový tandem ODS a TOP 09 zlepšil ve většině krajů. Svou převahu proti levici tvořenou ČSSD a menšími stranami Miloše Zemana a Jany Bobošíkové nejvíc posílil v Praze, konkrétně o sedm procent hlasů.

Srovnatelně se pravice polepšila ještě ve středních Čechách a s výjimkou Ostravska ve všech krajích na Moravě.

Údaje Českého statistického úřadu ukazují, že jde vesměs o regiony, kde v posledních letech významně ubylo lidí, kteří se mohou bát chudoby.

Pravidlo plné peněženky

Nejméně chudých lidí má tradičně Praha. Žije tu jen cecelých deset procent obyvatel, kteří nedosahují ani osmdesáti procent příjmu průměrné domácnosti.

Ve středních Čechách, na Vysočině, jižní Moravě, Olomoucku a Zlínsku těchto lidí v letech 2007-2009 významně ubylo.

Například na Vysočině jich bylo v roce 2007 osmadvacet procent a loni o čtyři procenta méně. Pravice si v tomto kraji ve sněmovních volbách polepšila o šest procent.

Srovnatelného výsledku už dosáhl pouze Pardubický kraj, kde se ovšem lepší ekonomické poměry na výsledku jarních voleb do sněmovny významně nepodepsaly.

Pravice naopak ztratila na Karlovarsku, Ústecku a Ostravsku, kde žije třetina lidí blízko hranice chudoby a kde se situace v posledních letech nezlepšila.

Pravice v podezření

Pro podzimní komunální a senátní volby už nebyla uspokojivá finanční situace domácností tak podstatná.

Zpravidla pravicí ovládané radnice se v nich staly hromosvodem všeobecné nespokojenosti Čechů s úplatkářstvím na všech úrovních. Česko totiž podle průzkumu Eurobarometr patří vedle Řeků a Portugalců k zemím, kde si lidé na korupci politických špiček nejčastěji stěžují.

Dosvědčuje to i fakt, že voliči na podzim potrestali pravici především v těch krajích, jimž Aktuálně.cz vypočetlo nedávno nejvyšší korupční index, když srovnalo jednotlivé regiony podle toho, jak v nich dopadly dopravní investice.

Výsledek pravice se proti komunálním volbám v roce 2006 nejvíc zhoršil v levicové baště na Ostravsku. Vedle toho ale pravice reprezentovaná ODS a TOP 09 nejvíc ztratila proti ČSSD v jižních Čechách, na Liberecku, Královéhradecku a na jižní Moravě. Vesměs jde o kraje, které získaly ve zmíněném korupčním indexu horší známky.

Špatnou známku kromě nich dostala také Praha, kde pravicoví voliči přecházeli od ODS ke stejně pravicové TOP 09.

Vysoký korupční index získaly také Ústecký a Karlovarský kraj. Zde však voliči opouštějí ODS i ČSSD, které v krajích dlouhodobě spolupracují, a raději přešli k alternativním stranám.

Levice v Ostravě, Brně a Plzni

Koncem roku 2010 může být pravice spokojena s tím, jak posílila pozice v Praze, středních Čechách a na střední Moravě - tedy Vysočině, Olomoucku a Zlínsku.

V jarních volbách tam získala nové voliče a v podzimních s výjimkou Prahy žádné neztratila. S výjimkou Prahy také jde vesměs o regiony, kde se v posledních letech zlepšila ekonomika a zároveň neposílila korupce.

Měřeno výsledky podzimních voleb si levice polepšila vedle Ostravska ještě na jižní Moravě a překvapivě také na Plzeňsku. ČSSD tradičně spoléhá na chudší jihomoravské a severomoravské regiony, v západních Čechách je přitom vedle Prahy nejméně domácností ohrožených chudobou. V posledních letech se tam ale situace zhoršila nejvíc z celé republiky.

Ostatní regiony stojí po roce 2010 na rozcestí. Tradičně pravicové jsou relativně bohaté jižní Čechy, Liberecko, Královéhradecko a Pardubicko. Na podzim se tamní voliči od pravice odvrátili kvůli korupci, nevolili ovšem levici, ale protestní strany bez jasné ideologie.

Na rozhodnutí se čeká i v chudších regionech Ústecka a Karlovarska. Na jaře a zvláště na podzim tam lidé utíkali nejen od pravicových stran, ale opouštěli také levici.

 

Právě se děje

Další zprávy